Ändra middagsplanerna för klimatet


Maten vi äter står för över en tredjedel av växthusgaserna. Det kanske låter deppigt. Men det går också att se det från andra hållet:

Fixar vi maten så fixar vi planeten.

Ingredienser

Ingredienser

Gör så här

Ångerrätter

Dante Zias hållbara veckomeny

Hört talas om ångerrätter? Det är när man tänkt laga en av de svenska vardagsfavoriterna, men BAAAM så ångrar man sig och gör en hållbar och hälsosam variant i stället. Dante Zias veckomeny är inspirerad av den planetära hälsodieten.

Spagetti bolognese med belugalinser och aubergine

Spagetti med köttfärssåh, så spännande med belugalinser!

Recept

”Köttbullar” med potatismos och ”gräddsås”

Frikadeller om man skulle testa champinjon- och bulgurbullar?

Recept

Rostad morotssoppa med myntagurka och kikärtor

Guläsch, jag gör en rostad morotssoppa!

Recept

Panerad rotselleri med örtslungad potatis och kaprismajo

Kycklingalunda, jag lagar rotselleri med panko!

Recept

Det här är den planetära hälsodieten

Kan den planetära hälsodieten lösa en av vår tids största utmaningar – att förse hela jordens befolkning med hälsosam mat inom planetens gränser?

Mycket möjligt, om du frågar forskarna från EAT-Lancet-kommissionen, som tagit fram den första globala dieten som främjar både hälsan och miljön.

I korthet handlar det om att:

Äta mer växtbaserat. Den planetära hälsodieten innehåller en betydligt större mängd fullkorn, grönsaker, frukt, nötter, bönor, linser och andra baljväxter jämfört med hur vi äter idag.

Kött och mejeriprodukter är ett viktigt inslag men vi bör minska intaget rejält. Sikta på att äta 0–28 gram rött kött, 0–58 gram fågel och 0–100 gram fisk om dagen.

Vi behöver halvera mängden socker vi får i oss. Och minska matsvinnet med lika mycket. Faktum är att ungefär 30 procent av all mat kastas och det får tyvärr enorma konsekvenser för människor och miljön.

Läs mer om den planetära hälsodieten